zaterdag 31 mei 2008

OSBO-cup finale Bennekom Wageningen 219:20
De beslissing is gevallen: Bennekom wint de OSBO-cup dankzij een 2,5-1,5 overwinning op Wageningen 2! Bij Kees Stap en Teunis Bunt bleef het evenwicht na 63 zetten gehandhaafd en deelden het punt. De partij tussen Martijn Pauw en Robin van Leerdam was daarmee bepalend voor de einduitslag. Lang was de situatie in deze partij onduidelijk, maar in een Dame + Paard vs. Dame + Paard eindspel verloor Robin van Leerdam een pion waarna Martijn Pauw de technische club klaarde.
De derde plek werd behaald door PSV DoDo. Bij een 2 – 1 voorsprong eindigde de partij tussen Rody Straat en Siert Huizinga in een zege voor de Puttenaar. Na interessante verwikkelingen kon Siert Huizinga geen eeuwig schaak vinden en sloeg de aanval van Straat door.

19:00
In de strijd om de derde plaats zijn ondertussen drie beslissingen gevallen. Erik Wille verloor van Ewoud de Jong. De ASV-er had door een combinatie al materiaal verloren; toen hij vervolgens met een schwindel probeerde te compliceren, won de speler van PSV DoDo nog meer materiaal waarna verder verzet niet meer zinvol was. Andries Mellema stond al prettig en wist zijn stelling verder te verbeteren, waardoor Gerben Hendriks er niet meer aan te pas kwam. Anne Paul Taal wist vervolgens iets terug te doen voor ASV 4. Vanuit een gecompliceerde stelling wikkelde Olger van Dijk verkeerd af naar een toreneindspel dat door de ASV-er zonder problemen werd gewonnen.

18:50
Jeroen Franssen bracht de stand weer op gelijke hoogte, maar voor zijn tegenstander Chris van Oosterwijk was die ervaring niet bepaald prettig.Wit had zojuist 43. Pf5+ gespeeld. Zwart overzag dat hij schaak stond en speelde 43. …, Df6+. De consequentie was vervelend: de zet moest teruggenomen worden en als enige reglementaire zet bleef vervolgens 43. …, Dxf5 over; zwart gaf daarom gelijk op.

18:30
De eerste uitslag is binnen en ook nu is dat Hotze Hofstra. Met geduldig manoeuvreren wist hij zijn stelling steeds verder te verbeteren en in het diagram hieronder had hij al winnend voordeel bereikt. Desondanks brak een cruciale fase aan…Er volgde 33. e5!, Pxc4!? 36. bxc4 Ook mogelijk is 36. Pc7 en van zwarts initiatief blijft weinig over. 36. …, Lxc4 37. exd6, exd6 38. Pg5+? Maar hier had wit 38. Te4 moeten spelen. 38. …, hxg5 39. Te7+, Kg8 40. Txd7, Ta2 41. Txd6, b3 41. …, Lf1 is ook goed. 42. Kg1, b2? De beslissende fout. Met 42. …, Ta1+ 43. Kh2, Ta2 had zwart zetherhaling kunnen afdwingen. 43. Le4 Nu heeft zwart geen kans meer. Een negental zetten later had wit de vis op het droge.

16:50
De spanning is aan het groeien, met als gevolg dat geen van de spelers vooralsnog risico durft te nemen: op alle borden in de finalewedstrijd wordt behoedzaam gemanoeuvreerd. Wanneer zal de spanning zijn kookpunt bereiken…? Op de eerste twee borden heeft Bennekom voorlopig wel kansrijkere posities, maar de strijd is nog niet gestreden. In de wedstrijd om de derde plaats zijn Erik Wille en Gerben Hendriks in problemen gekomen, waardoor PSV DoDo de betere kansen heeft gekregen.

16:15
Het is duidelijk dat er wat op het spel staat in de slotronde. Bij Wageningen 2 – Bennekom wordt er veelal positioneel gespeeld. Hotze Hofstra en Erwin Oorebeek zijn een loopgravengevecht begonnen: een zwarte pionnenketen over de zwarte velden (e7 – b4) versus een wit pionnencentrum op de witte velden. Kees Stap en Teunis Bunt hebben een Engelse opening op het bord gebracht, waarbij de laatste wat meer ruimte heeft behaald. Martijn Pauw en Robin van Leerdam hebben een redelijk evenwichtige stelling bereikt na een Russische opening. Bij Jeroen Franssen en Chris van Oosterwijk is een Hollandse opening op het bord gekomen, waarvan verder ook nog weinig te zeggen valt.
Ook in de troostfinale zijn er nog geen bijzondere dingen gebeurd. Erik Wille en Ewoud de Jong spelen een Franse opening, Andries Mellema en Gerben Hendriks volgen de Pirc, Anne Paul Taal en Olger van Dijk hebben ook positioneel geopend en Rody Straat en Siert Huizinga hebben een Alapinvariant op het bord gebracht.

15:45
Om 15:00 zijn de finale en de troostfinale van de OSBO cup van start gegaan. Na kleurloting is dit de indeling. (Bord 1 van het eerstgenoemde team heeft zwart.)

FINALE
Wageningen 2 – Bennekom 1,5 - 2,5
Erwin Oorebeek – Hotze Hofstra 0-1
Kees Stap – Teunis Bunt 0,5-0,5
Robin van Leerdam – Martijn Pauw 0-1
Jeroen Franssen – Chris van Oosterwijk 1-0

3e / 4e PLAATS
PSV DoDo – ASV 4 3-1
Ewoud de Jong – Erik Wille 1-0
Andries Mellema – Gerben Hendriks 1-0
Olger van Dijk – Anne Paul Taal 0-1
Rody Straat – Siert Huizinga 1-0

Geen opmerkingen: