ASV ook in 2010 oppermachtig tegen Wageningen
ASV - Wageningen 16-9
Een graadje of dertig buiten en ook in het Activiteitencentrum Schreuder zal het deze zaterdag zeker richting 30 graden gaan. Wat doe je met dat weer? Schaken natuurlijk. Het was weer tijd voor de traditionele massakamp tegen onze vrienden van Wageningen. Nadat ASV in 2009 in Wageningen een enorme tik uitdeelde, mochten een tot op het bot gemotiveerde tegenstander verwacht worden. Dat was ook zeker zo. Wageningen-voorzitter Bert Torn nam in zijn openingswoord al een voorschot op de aanstaande zege van zijn club. "Afgelopen jaar werden wij OSBO-snelschaakkampioen en wonnen jullie de massakamp. Nu heeft ASV het snelschaken gewonnen.......".
De 2-4 voorsprong die Wageningen in de eerste zes confrontaties nam, zit ASV echter niet lekker en dus streden ook de Arnhemmers voor de winst. De strijd opende met een remise tussen Martin Weijsenfeld en Marco Otte. De wedstrijdleider van ASV koos de aanval, maar kwam er niet doorheen. Ruud Wille bracht ASV na zo'n twee uur spelen op voorsprong. Via de h-lijn koos Ruud Wille de aanval tegen Maurice van Eijk. Een penning leverde beslissend voordeel op. Stukwinst was goed voor het punt. Frans Veerman zorgde voor de tweede Arnhemse winst. Al snel wist de routinier materiaal te winnen van Eric van Mullekom. Met twee stukken en twee pionnen tegen een toren bracht een vrijpion het punt.
Ook Herman de Munnik had tegen Marc Bruggeman al snel een pion te pakken. Tegen het actieve stukkenspel van de ASV-er bleef Marc Bruggeman kansloos. Na deze bliksemstart (3½-½)van de thuisploeg deed Jeroen Goedhart iets terug voor Wageningen. De jonge Wageninger offerde er tegen Horst Eder lustig op los, maar mat ging Horst Eder niet. Een zetverwisseling werd Horst Eder tenslotte toch noodlottig. Dameverlies was teveel. Ton van Eck werkte dit vuiltje vervolgens weer weg. Na pionwinst wist Ton van Eck langzaam maar zeker terrein te winnen tegen Albert Boshoven. Eerst won de speler van ASV 8 er een kwaliteit bij en de winst volgde daarna vanzelf. Erik Wille bestreed Karel Scholten met een frivole opening. Dat pakte echter verkeerd uit. Torenwinst bracht de sterk spelende Karel Scholten het volle punt. Gerben Hendriks koos deze wedstrijd uit om een einde te maken aan een ongekende lange reeks zonder winst. Cees van der Waerdt koos de aanval op de koningsvleugel, terwijl Gerben Hendriks over de a-lijn de lang gerokeerde koning van Cees van der Waerdt zocht. Gerben Hendriks was daarbij juist sneller. Rob van Belle en Harrie van Lotringen vochten een boeiend gevecht uit. Rob van Belle zette het centrum onder druk en Harrie van Lotringen zocht met subtiele tactische middelen tegenkansen. Wat restte was een soort dynamisch evenwicht en dus een remise.
Jan Vermeer zette de scoringsmachine van ASV weer in werking. De routinier van ASV 7 kreeg een flink ruimtevoordeel tegen Rijk Timmer. De Wageninger verdedigde zich lang goed, maar een penning werd het tenslotte teveel. ASV had hierdoor een 8-3 voorsprong genomen en leek niet meer in te halen.
Guust Homs speelde een uiterst boeiend duel met Sander van Eijk. De gambietpion werd teruggegeven, maar later won de Arnhemse kopman met zwart toch weer een pion. Guust Homs bleef spelen op de zwaktes in de stelling van Sander van Eijk. Uiteindelijk restte een eindspel dat voordeel bood voor Guust Homs. Hij vond de winstweg echter pas in de analyses. Maar ook met remise mag Guust Homs tevreden zijn over zijn spel. Richard van der Wel bereikte tegen Kees Stap niets. In een saai middenspel vond Richard van der Wel een afwikkeling naar een eindspel met een pluspion. De captain van ASV 1 miste echter stukverlies in deze variant. Remco de Leeuw had een zware middag tegen David van Eekhout. In een toreneindspel met ongelijke lopers raakte Remco de Leeuw twee pionnen achterop. David van Eekhout liet echter een vrijpion van Remco de Leeuw doorlopen. Dat kostte de Wageninger een stuk, waarna zetherhaling remise opleverde. Albert Marks had zijn dag niet. In een spannend duel om het centrum kreeg Gerrit Walstra het initiatief. Ook een afwikkeling naar een eindspel met dame tegen twee torens gaf geen soelaas. 9-6 en Wageningen leek op stoom. Fred Reulink dacht daar anders over. Al snel stond er een eindspel op het bord tegen Jef Verwoert. De actievere torens zorgden voor pionwinst, waarna het eindspel kinderspel was. Wouter van Rijn kwam na een lange worsteling ook al in een eindspel met ongelijke lopers. Evert Rademakers moest uiteindelijk buigen voor de ASV-er, doordat Wouter van Rijn veel actiever spel had. De c-pion liep tenslotte door.
Koen Maassen van den Brink zocht de aanval tegen Harry Verhoef, maar die bleef redelijk eenvoudig overeind. Onderwijl snoepte Harry Verhoef wat pionnen mee. Het punt bleef vervolgens redelijk eenvoudig bij Wageningen. Ook Hendrik van Buren ging onderuit. Wim Wiegant kreeg met het loperpaar makkelijk spel. Hendrik van Buren schoot er een pion bij in en ging tenslotte mat. Kort daarna won Zekria Amani. Jaap Melgers zocht de hele partij de combinaties. Daar had hij al een pion mee verloren en in het laatste uur schoot Jaap Melgers er nog een kwaliteit bij in. Het eindspel werd gedecideerd gewonnen door Zekria Amani. Léon van Tol zag dat Erwin Oorebeek langzaam maar zeker steeds beter in het spel kwam. Zijn remisevoorstel werd dan ook afgeslagen. Een nederlaag zat er aan te komen toen Erwin Oorebeek blunderde en materiaal kwijt raakte. Peter Boel bewaart aan deze editie ongetwijfeld warme herinneringen. Daar waar in eerdere massakampen wel eens iets misging, was Peter Boel met een stukoffer doortasten toen Bert Torn in iets betere stelling niet de beste deed. Uiteindelijk ging de partij met twee pionnen voor de kwaliteit het eindspel in. Daarin was het loperpaar van Peter Boel te sterk voor Bert Torn. De strijd was intussen beslist. ASV leidde bij het ingaan van de tijdnoodfase met 14-8. Daan Holtackers kreeg het met een door Richard Christians geofferd stuk meer nog knap benauwd. In vliegende tijdnood hield Daan Holtackers het materiaalvoordeel vast. Robert Naasz had een moeilijke middag tegen Frits Gieltjes. Vanuit een gedrongen stelling bereikte Robert Naasz nog een toreneindspel met een pion minder. Met voor beide spelers minder dan tien seconden op de klok ging Robert Naasz mat. Frank Schleipfenbauer rondde deze massakamp in stijl af. Jeroen Franssen stond de hele middag onder druk. Op enig moment won de ASV-er materiaal. In tijdnood besliste Frank Schleipfenbauer het pleit.
In 2011 zal de 8e aflevering van de massakamp in Wageningen gespeeld worden.
(ASV heeft zwart aan oneven borden)
1. Guust Homs (2189) - Sander van Eijk (2340) ½-½
2. Wouter van Rijn (2177) - Evert Rademakers (2200) 1-0
3. Remco de Leeuw (2178) - David van Eekhout (2125) ½-½
4. Léon van Tol (2165) - Erwin Oorebeek (2095) 1-0
5. Peter Boel (2079) - Bert Torn (2137) 1-0
6. Richard van der Wel (2084) - Kees Stap (2094) 0-1
7. Frank Schleipfenbauer (2056) - Jeroen Franssen (2034) 1-0
8. Fred Reulink (2017) - Jef Verwoert (2008) 1-0
9. Erik Wille (1973) - Karel Scholten (1961) 0-1
10. Daan Holtackers (1993) - Richard Christians (1819) 1-0
11. Gerben Hendriks (1861) - Cees van de Waerdt (1886) 1-0
12. Koen Maassen van den Brink (1832) - Harry Verhoef (1840) 0-1
13. Martin Weijsenfeld (1895) - Marco Otte (1806) ½-½
14. Ruud Wille (1865) - Maurice van Eijk (1781) 1-0
15. Horst Eder (1502) - Jeroen Goedhart (1597) 0-1
16. Ruud Verhoef (1805) - Albert van der Harst (1679) 1-0
17. Robert Naasz (1726) - Frits Gieltjes (1673) 0-1
18. Rob van Belle (1799) - Harrie van Lotringen (1664) ½-½
19. Albert Marks (1799) - Gerrit Walstra (1640) 0-1
20. Jan Vermeer (1733) - Rijk Timmer (1613) 1-0
21. Zekria Amani (1668) - Jaap Melgers (1611) 1-0
22. Hendrik van Buren (1547) - Wim Wiegant (-) 0-1
23. Frans Veerman (1455) - Eric van Mullekom (1544) 1-0
24. Ton van Eck (1418) - Albert Boshoven (1528) 1-0
25. Herman de Munnik (1479) - Marc Bruggeman (-) 1-0
Bij de jeugd was de stand na het reguliere schaak 40½-35½ in het voordeel van ASV, maar in het carrouselschaak sloeg Wageningen met 1-10 toe, zodat de Wageningse jeugd met 41½-45½ aan het langste eind trok.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten