vrijdag 19 april 2013

Slotronde 2e klasse D: ASV 6 kampioen!

Om 20 uur begint in Activiteitencentrum Schreuder de slotronde van de tweede klasse D. Met name het duel ASV 6 - Theothorne zal veel bekijks hebben. Theothorne heeft immers aan 4-4 genoeg voor de titel. Bij winst van de Arnhemmers is ASV 6 kampioen. We proberen de wedstrijd live weer te geven.


ASV 6 - Theothorne 6½-1½
1. Nico Schoenmakers - Piet Gommers 1-0
2. Ruud Verhoef - Cor Vrouwenraets ½-½
3. Theo van Amerongen - Harm Boertien ½-½
4. Bent Schleipfenbauer - Dick van Riempt 1-0
5. Albert Marks - Henk Bergsma ½-½
6. Marco Braam - Joop van Delft 1-0
7. Xadya van Bruxvoort - Ger Middeljans 1-0
8. Pieter Verhoef - Dick Vermeulen 1-0

Pieter Verhoef heeft ASV 6 op voorsprong gebracht. Het 13-jarige talent profiteerde handig van een fout in de opening en won twee pionnen. Met actief stukkenspel werd de materiaalvoorsprong nog groter. Dick Vermeulen zag het zinloze van zijn strijd al snel in. Marco Braam volgde kort hierna met de 2-0. De ASV-er won in de opening een pion tegen Joop van Delft. Belangrijker was echter het positionele voordeel. Marco Braam zette een mooie aanval op die tot mat leidde. Bent Schleipfenbauer werd beloond voor zijn moed. De jongeling offerde al vroeg in de partij een stuk tegen Dick van Riempt en kreeg een koningsaanval. Om mat te voorkomen moest de speler van Theothorne een kwaliteit geven en toen werd hij uitgeteld. Theo van Amerongen speelde een evenwichtig duel. Met een 3-0 voorsprong was remise een prima resultaat. Kort daarna pakte Nico Schoenmakers het kampioenschap. Opponent Piet Gommers gaf pardoes een toren weg en kon meteen opgeven. Albert Marks had een moeilijke avond tegen Henk Bergsma. De routinier vond echter een keurige verdediging. Remise werd de verdiende beloning. ASV 6 is niet meer te stuiten. Ook Xadya van Bruxvoort won haar partij. Ger Middeljans maakte het haar lang lastig. Ze speelde echter zeer nauwkeurig en sloeg in de eindfase knap toe. Ruud Verhoef won in de laatste partij nog een pion tegen Cor Vrouenraets. Het eindspel werd echter remise.

De Toren 5 - Schaakstad Apeldoorn 5 6-2
1. Gerrit Janssen - Shorish Maroof ½-½
2. Renze Post - Gerard Heimerikx 1-0
3. Jeroen Kruiver - Bas Jongen ½-½
4. Tom Brans - Peter Grasman ½-½
5. Marco Vastenhout - Jaap Nijssen 1-0
6. Arie Schouten - Leendert Maris ½-½
7. Ron Brachten - Aad de Bruijn 1-0
8. Peter Hamers - Ed Blankestijn 1-0

De Toren 5 opende sterk tegen Schaakstad Apeldoorn 5. Na een puntendeling van beide kopmannen won Renze Post overtuigend van Gerard Heimerikx. Peter Hamers had intussen een stuk gewonnen. Ed Blankestijn probeerde het nog even, maar dat was tegen beter weten in. Ron Brachten had een toren gewonnen en maakte die tegen Aad de Bruijn te gelde in het eindspel. Ook Marco Vastenhout won een stuk. Jaap Nijssen probeerde het nog met twee vrijpionnen, maar dat was toch te weinig compensatie. In de laatste twee duels was er veel strijd, maar vooral evenwichtige stellingen. In een vrij gesloten stelling tekenden Jeroen Kruiver en Bas Jongen de vrede. Tom Brans deed dat in een eindspel.De Torenaar had tegen Peter Grasman wel een pion meer, maar de ongelijke lopers zorgden voor de puntendeling.

Pallas 3 - Lochem 5-3
1. Robbert Biesterbos - Jan Haker 0-1 (regl)
2. Max van de Pavoordt - Maurice van Mourik 0-1
3. Johnny Paans - Theo van Beersum 1-0
4. Jos Claessens - Louis Trautwein 1-0
5. Eric Goedhart - Hans Erkamp 1-0
6. Willem Wubs - Kees Beers 1-0
7. Gorrit Smit - RenĂ© Teerink ½-½
8. Toin Lambrechts - Nico van der Zee ½-½

Pallas 3 begon met een tegenvaller. Robbert Biesterbos was er niet en dat betekende een reglementaire nul. Willem Wubs werkte dat ongemak weer weg. Na stukwinst was het een ongelijke strijd, die Kees Beers niet lang streed. Johnny Paans speelde een spannend duel. Opponent Theo van Beersum zag daarin een schaakje over het hoofd en verloor twee stukken. Jos Claessens kreeg toren en drie pionnen voor twee stukken. Louis Trautwein kon dat nadeel niet lang onder controle houden. Gorrit Smit speelde een gelijkopgaand duel tegen René Teerink. Remise was het gevolg. Ook aan het laatste bord werd het punt gedeeld, waarna Eric Goedhart de winst veiligstelde voor Pallas 3. Twee pluspionnen brachten de winst. In het laatste duel ging Max van de Pavoordt onderuit.

De Schaakmaat - Twello 4½-3½
1. Steven Braun - Jos Barendregt 0-1
2. Rob Izaks - Wobbe de Vries ½-½
3. Rob Amato - Henk Casteel ½-½
4. Hessel Hulleman - Ruud Merza 1-0
5. Sharon Tolstra - Jan de Boer ½-½
6. Daan Wolvers - Eddy Sander ½-½
7. Raymond Jacobsen - Bert Klomp 1-0
8. Maron Huzen - Kees Kuijk ½-½

Dit duel begon met een kalme remise.Aan bord 3 deden Rob Amato en Henk Casteel elkaar geen pijn. Het was een voorbode voor een rustige eerste drie uur. Hessel Hulleman bracht de Apeldoorners op voorsprong. In een ingewikkelde stelling maakte Ruud Merza een fout. Vervolgens kwamen er weer twee remises. Sharon Tolstra deelde het punt met Jan de Boer en Rob Izaks en Wobbe de Vries speelde nadat veel geruild was remise. Deze strategie bleek te werken voor De Schaakmaat, want er kwam opnieuw een zege en twee remises. Raymond Jacobsen kreeg druk in het centrum en via de open lijn kwam de winst. Daan Wolvers haalde ook de remisehaven. Eddy Sander stond lang actiever, maar kwam er toch niet doorheen. Het duel tussen Maron Huzen en Kees Kuijk was spannend. Beide spelers trokken de stelling van de tegenstander binnen, maar omdat ook op de verdediging moest worden gelet kwam er geen beslissend voordeel. Steven Braun verloor tenslotte als enige. In gierende tijdnood kon hij Jos Barendregt niet stoppen.

ASV 6 zien we in het nieuwe seizoen terug in de eerste klasse. Twello en Schaakstad Apeldoorn 5 degraderen naar de derde klasse.

Geen opmerkingen: