vrijdag 10 april 2015

Slotronde 2e klasse D: ASV 6 kampioen!

Eindstand
1. ASV 6  13 38,5
2. UVS 4  10 34,5
3. Schaakstad Apeldoorn 4 10 31
4. VDS 2 7 27,5
5. Theothorne  7  26,5
6. Zutphen 2 5 22
7. De Zeven Pionnen 3 26,5
8. Pallas 3 1 17,5

ASV 6 - UVS 4 5-3
1. Nico Schoenmakers - Erik van Oosterhout 1-0
2. Jacques Boonstra - Michiel de Kruyf 1-0
3. Jeroen Kersten - Lambert Hofman 0,5-0,5
4. Marco Braam - Frans van den Hooven 0-1
5. Robert Naasz - Klaus Wüstefeld 0,5-0,5
6. Jan Groen - Ismail Jamshedy 1-0
7. Piet de Mol - Onno Marres 0,5-0,5
8. Theo van Amerongen - Wim Krabbendam 0,5-0,5

De kampioenswedstrijd
ASV 6 begint met een matchpunt voorsprong aan de laatste ronde. UVS 4 moet dus winnen om de titel mee naar Nijmegen te nemen. Op de site van UVS denken ze dat de titel haalbaar is. Aan de thuisploeg de taak om aan te tonen dat ze tegen de druk bestand zijn. Het loopt intussen tegen half elf als de eerste uitslag daar is. Theo van Amerongen heeft de hele avond met de rug tegen de muur verdedigd. Uiteindelijk wist hij af te wikkelen naar een lopereindspel met ongelijke lopers en dat was ondanks een pion achterstand remise. Het kampioenschap gaat in het laatste uur beslist worden. UVS 4 lijkt ligt in het voordeel, maar voorlopig staat het 1-1. Robert Naasz kreeg wel wat ruimtevoordeel tegen Klaus Wüstefeld, maar beslissend voordeel kwam er nooit. UVS 4 heeft als eerste het evenwicht doorbroken. Marco Braam had een moeilijke avond tegen zijn oude club. Frans van de Hooven hield de ASV-er steeds onder druk en met een pion minder vocht Marco Braam voor remise. Torenverlies besliste echter onverwacht snel. Jacques Boonstra brengt de hooop terug in de Arnhemse harten. Met een mooie aanvalspartij haalt de ASV-er de winst binnen. Jan Groen heeft de titel binnen handbereik gebracht. In het toreneindspel met een pluspion won hij nog twee pionnen. Het eindspel was daarna kinderspel. Intussen heeft Piet de Mol een stuk gewonnen. Wel is de tijd tanend bij beide spelers. In een winstpoging mist Piet de Mol een eeuwig schaakvariant. Dat is een tegenvaller, te meer daar Jeroen Kersten een aanval over zich heen krijgt. Hij weet zich echter wonderwel knap te redden en via zetherhaling het vierde punt binnen te halen. ASV 6 keert dus na één jaar terug in de eerste klasse. Ook de slotpartij van Nico Schoenmakers trok alle aandacht. In een slecht eindspel zag Nico zijn tegenstander twee flinke fouten maken. Met koning en pion ieder bleek Nico de snelste.

Theothorne - VDS 2 5-3
1. Cor Vrouwenraets - Johan van Ommen 1-0
2. Piet Gommers - geen tegenstander 1-0 (regl)
3. Henk Bergsma - Harry Mulder 0-1
4. Harm Boertien - Gerald Visch 1-0
5. Dick Vermeulen - Hans Hergers 0-1
6. Dick van Rumpt - Arie van Veen 1-0
7. Bob Coenen - Frans Nelemans 0-1
8. Roderik Kant - geen tegenstander 1-0 (regl)
Al snel 0-2 ..... jammer!
Helaas heeft VDS 2 slechts zes spelers. Theothorne komt zo op een onbevredigende wijze met 2-0 voor. Hans Hertgers deed net niet meer in het eerste uur iets terug. De zwarte koning was in het midden gebleven en dat moest Dick Vermeulen bekopen met een genadeloze aanval over de e-lijn. Theothorne sloeg echter vrij kort daarna al weer terug. Dick van Rumpt won een stuk tegen Arie van Veen en dat besliste uiteraard. Harry Mulder bracht de spanning weer terug in de wedstrijd. Na een gambiet kwam er compensatie voor de geofferde pion. Henk Bergsma werd zo langzaam maar zeker in het nauw gebracht. VDS 2 lijkt een schier onmogelijke opdracht te gaan volbrengen. Inmiddels heeft Frans Nelemans de gelijkmaker weten aan te tekenen. Bob Coenen was al een pion achteropgeraakt. Dat nadeel werd steeds groter en met een stuk minder was de strijd gestreden. Harm Boertien verstoorde voorlopig de Beekbergense droom. Gerald Visch kwam onder grote druk op de damevleugel. Op enig moment kon hij niet alles meer verdedigen en toen sloeg Harm Boertien geroutineerd toe. Het wonder van Beekbergen is er niet gekomen. Cor Vrouenraets won een kwaliteit en versloeg daarmee Johan van Ommen.

Schaakstad Apeldoorn 4 - De Zeven Pionnen 4,5-3,5
1. Marco van de Nieuwendijk - Dries Elskamp 0,5-0,5
2. Remco Pihlajamaa - Rein Schuring 1-0
3. Theo Visschedijk - Hans de Goede 0-1
4. Marco Beerdsen - Berry van der Wee 0-1
5. Frans van Dijk - Bert Plooy 0,5-0,5
6. Lex Cornelisse - Rolf van der Hulst 0,5-0,5
7. Sebastiaan Jongen - Jan Flierman 1-0
8. André Huis in 't Veld - Hans Busman 1-0
De Zeven Pionnen strijdt voor lijfsbehoud
Het treffen begon met een degelijke puntendeling in de partij tussen Lex Cornelisse en Rolf van der Hulst. Frans van Dijk en Bert Pooy vochten tot in het dameeindspel. Daar was de remisemarge echter erg groot. Na die tweede puntendeling sloeg Schaakstad Apeldoorn 4 aan de staartborden toe. André Huis in 't Veld kreeg een stuk cadeau van Hans Busman. En even later verzilverde Sebastiaan Jongen een pluspion tegen Jan Flierman. Daarmee zou De Zeven Pionnen wel eens het kind van de rekening kunnen worden, aangezien Zutphen 2 inmiddels met 2,5-0,5 voor staat tegen het al gedegradeerde Pallas 3. Remco Pihlajamaa zorgde voor een 4-1 tussenstand. De stelling van Rein Schuring werd over de e- en f-lijn onder vuur genomen. Dat leverde twee pionnen op, waarna de winst vanzelf kwam. Intussen haalde Zutphen 2 de winst binnen, waardoor De Zeven Pionnen naar de derde klasse gedegradeerd is. Na een spannende partij is het topbord intussen in remise geëindigd, waardoor Schaakstad Apeldoorn de winst binnen heeft. In het eindspel ging er veel mis bij Schaakstad Apeldoorn 4. Een remiseeindspel en een gewonnen eindspel gingen beiden verloren.

Zutphen 2 - Pallas 3 5-3
1. Wouter Rothengatter - Dries Wedda 1-0
2. Olav Wilgenhof - Eric Goedhart 0,5-0,5
3. René Meijer - Willeke Knottnerus 0,5-0,5
4. Gerrit Ruegebrink - Maarten van Daalen 0,5-0,5
5. Teun Michels - Gorrit Smit 1-0
6. Jos Landsheer - Silas Hoevers 1-0
7. Jack Ferfers - Remco Kempink 0-1
8. Sjef van der List - Hans Knottnerus 0,5-0,5
Gaat Zutphen 2 het nog redden?
Hans Knottnerus kreeg twee stukken voor een toren en pion. De centrumpionnen van Sjef van der List beloofden echter gevaarlijk te worden. Vandaar dat er een remisevoorstel kwam, dat geaccepteerd werd. Wouter Rothengatter heeft de eerste stap gezet om handhaving te bewerkstelligen. De Zutphenaar drong met zijn dame de stelling van het talent Dries Wedda binnen. Dat kostte hem enkele pionnen en de partij. Jos Landheer hield een pion over na de opening. Daar kwam nog bij dat de koning van Silas Hoevers in gevaar kwam. Dat werd de speler van Pallas 3 tenslotte noodlottig. Willeke Knottnerus speelde een knappe partij tegen René Meijer. Tot in het eindspel bleef het spannend, maar de speelster van Pallas 3 haalde keurig de remisehaven. Gorrit Smit probeerde door de pionnenstructuur volkomen gesloten te houden een remise te halen, maar na stukverlies ging dat mis. Teun Michels bracht Zutphen 2 aan het vierde punt en daarmee komt handhaving binnen handbereik. Pallas 3 deed via Remco Kempink iets terug. Na een bijzondere partij wist de Pallasspeler zich onder de druk uit te werken en twee pionnen buit te maken. Toen hij de aanval van Jack Ferfers wist te neutraliseren kwam de winst snel. De laatste twee partijen in dit duel eindigden in remise. Zutphen 2 was daar tevreden mee, want daarmee heeft het de zesde plaats in handen. De Zeven Pionnen is het kind van de rekening.

Geen opmerkingen: