zaterdag 31 mei 2008

OSBO cup van start

 

Posted by Picasa


OSBO cup: Halve Finale en Finale

Om 10:00 is de halve finale van de OSBO cup van start gegaan. Na loting is de volgende indeling uit de bus komen rollen. (Bord 1 van het eerstgenoemde team heeft zwart.)

HALVE FINALE 1
PSV DoDo – Wageningen 2 1-3
Rody Straat – Erwin Oorebeek 0,5-0,5
Andries Mellema – Kees Stap 0-1
Ewoud de Jong – Robin van Leerdam 0,5-0,5
Mark de Graaf – Jeroen Franssen 0-1

HALVE FINALE 2
Bennekom – ASV 4 2,5 - 1,5
Hotze Hofstra – Siert Huizinga 1-0
Teunis Bunt – Gerben Hendriks 0,5-0,5
Martijn Pauw – Erik Wille 0-1
Chris van Oosterwijk – Anne Paul Taal 1-0

[11:00]
De openingsfase is nu net achter de rug en bij een aantal partijen is er al van alles gebeurd. In de eerste halve finale zal bij Erwin Oorebeek en Rody Straat een strijd ontstaan om het opgeschoven witte pionnenduo d5/e4. Andries Mellema en Kees Stap hebben een Scandinaviër op het bord met Tiviakov’s favoriete 3. …, Dd6. Bij Robin van Leerdam en Ewoud de Jong is een Franse variant met 3. …, dxe4 verschenen. Ook Mark de Graaf heeft tegen Jeroen Franssen al vroeg zijn centrum opgeschoven, maar lijkt in de problemen te komen.
In de tweede halve finale lijkt ASV 4 het lastig te gaan krijgen. Siert Huizinga heeft een pion geofferd tegen Hotze Hofstra, maar het is nog niet duidelijk welke compensatie daarvoor terugkomt. Teunis Bunt heeft op een obscure variant van Gerben Hendriks gereageerd met een pionoffer en heeft daar compensatie voor in de vorm van het loperpaar en ruimteoverwicht. Bij Erik Wille – Martijn Pauw en Chris van Oosterwijk – Anne Paul Taal is er voorlopig nog weinig aan de hand.

[12:00]

Een aardig moment deed zich voor in Robin van Leerdam – Ewoud 't Jong (zie diagram) na 12. …, Ld6. Met 13. Lg5, Le7 14. Dd3 zette wit zijn stukken goed neer voor een aanval. Maar er was ook iets anders… 13. Pxe6! en wit wint een pion met behoud van een prima stelling. Ondertussen zijn de centrumpionnen van Erwin Oorebeek na dameruil een gevaarlijk duo geworden en ziet het er gunstig voor hem uit. Bij Andries Mellema en Kees Stap is er nog weinig aan de hand; Jeroen Franssen heeft een prettig spel tegen Mark de Graaf. Al met al ziet het er dus goed uit voor de Wageningers.
In de andere wedstrijd is de eerste uitslag binnen: Hotze Hofstra won van Siert Huizinga. Na zijn pionoffer wist de witspeler weer enigszins in de partij terug te komen, maar hij miste op een gegeven moment een zwarte dreiging. Nadat hij vervolgens de beste verdediging gemist had, wist Hotze Hofstra het punt bekwaam binnen te halen. Gerben Hendriks is nog steeds in een moeilijke stelling verwikkeld; Chris van Oosterwijk heeft een goede stelling gekregen nadat Anne Paul Taal zijn centraal geposteerde paard vrijwillig afruilde. Erik Wille speelt ondertussen weer eens zijn agressieve spel. Het opspelen van de g- en h-pionnen na een korte rokade zag er dubieus uit, maar Martijn Pauw reageerde niet alert genoeg. Hier ziet het er dus gunstig uit voor Bennekom.

[13:00]
PSV DoDo komt iets terug in de wedstrijd tegen Wageningen 2. Erwin Oorebeek liet een kans liggen om gebruik te maken van zijn centrumpionnen; dit gaf Rody Straat de kans terug te komen in de partij. Na lang over de openingsfase gedaan te hebben, wikkelden Andries Mellema en Kees Stap in rap tempo af naar een gelijk lopereindspel. De stelling van Kees Stap oogt nu iets prettiger, maar het is de vraag of er meer in zit. Robin van Leerdam speelt ondertussen rustig maar zeker op (behoorlijk) voordeel. Mark de Graaf en Jeroen Franssen zijn in een manoeuvreerfase beland, waarbij Jeroen Franssen nog steeds een prettig voordeeltje heeft. Alles bij elkaar genomen heeft Wageningen 2 nog altijd wel de beste kansen.
Bij Bennekom – ASV 4 is er weinig verandering in de situatie gekomen. Teunis Bunt staat prima tegen Gerben Hendriks en datzelfde geldt voor Chris van Oosterwijk tegen Anne Paul Taal. Alleen Erik Wille lijkt iets voor de Arnhemmers terug te kunnen doen; hij heeft ondertussen een voordelige stelling bereikt.Een fragment van de eerste winnaar: Siert Huizinga – Hotze Hofstra, ASV 4 – Bennekom. Zwart sloeg hier toe met 19. …, f3! waarna wit in grote problemen zat.

[Eind]
In het vierde speeluur kwamen nog een aantal spannende momenten voor. Bij PSV DoDo – Wageningen 2 nam Rody Straat het initiatief over van Erwin Oorebeek en kwam na loperruil in een toreneindspel met twee pluspionnen terecht. Hierin wist Erwin Oorebeek vervolgens op zijn beurt weer met een fraaie schwindel terug te komen in de partij.In deze stelling speelde wit 47. Txb6+!; na de tijdnoodfase was remise een logisch resultaat. Kees Stap probeerde lang om een gaatje te vinden in de verdediging van Andries Mellema. Op een gegeven moment ging het dan toch regens mis en kon de Wageninger het punt laten bijschrijven. Robin van Leerdam raakte zijn voordeel langzaam kwijt en een onduidelijke fase brak aan, waarin het initiatief een tijdje op en neer leek te gaan. In een dame-eindspel wist Robin van Leerdam door een fout in tijdnood van zijn tegenstander een pion te winnen; aangezien twee teamgenoten ondertussen al gewonnen hadden, nam hij een remiseaanbod van zijn tegenstander aan. Die tweede winstpartij kwam op naam van Jeroen Franssen, die de druk beslissend opvoerde tegen Mark de Graaf. Met deze 1 – 3 overwinning is Wageningen 2 de eerste finalist.
In de tweede halve finale werd het bij Theunis Bunt en Gerben Hendriks toch nog onverwacht spannend. De speler van Bennekom offerde een kwaliteit, maar Gerben Hendriks wist zich desondanks los te werken en kwam terug in de partij en kreeg kansen maar Theunis kon alles pareren en Gerben moest in remise berusten. Erik Wille werd beloond voor zijn agressieve spel en verdiende het punt met een aardige combinatie.Zwart tastte hier mis met 18. …, hxg6 (zijn enige kans was 18. …, Pd7) waarna wit vervolgde met 19. Lxe6, Dg3+ 20. Tg2, Da3 21. Lb3, Pa6 22. e6, Dc5+ 23. Kh2 en zwart gaf op. Tenslotte ging Anne Paul Taal ten onder tegen Chris van Oosterwijk. De speler had al een voordelige stelling bereikt en wist deze zonder problemen naar winst te voeren. De einduitslag werd daarmee bepaald op 2,5 – 1,5 en is Bennekom de tweede finalist.

Geen opmerkingen: