maandag 4 april 2011

Hans Böhm zorgt voor prachtige start schaakmaandAl sinds jaar en dag hebben de ASV en De Toren een uitstekende relatie met Bibliotheek Arnhem. De Arnhemse schaakverenigingen geven in diverse vestigingen van de bibliotheek jaarlijks schaakdemo’s. Dit jaar ontstond het plan om in de hoofdvestiging aan de Koningstraat een themamaand met als thema schaken te organiseren. En zo ontstond de “schaakmaand“ met als aftrap een aanschuifsimultaan met Hans Böhm.

Zaterdag 2 april was het zover. Het is altijd weer even spannend of de 12 borden tenminste bij de start wel bezet zullen zijn. Maar al snel is duidelijk dat de Arnhemse schakers massaal zijn uitgelopen om de degens te kruisen met schaakmeester Hans Böhm. Centraal in de bibliotheek staat het carré van tafels zo opgesteld dat geen bibliotheekbezoeker het schaken kan missen.

Bij de opening waren er intussen ruim 40 mensen toegestroomd en Bibliotheekdirecteur Ria Oudega reageerde daar enthousiast op. Ze prees de actieve Arnhemse schaakverenigingen voor hun bijdrage aan de Beleefbibliotheek. Ria Oudega bleef vervolgens de hele middag om de verrichtingen van de schakers gade te slaan. Onder die schakers ook de wethouders Gerrie Elfrink en Martijn Leisink en voormalig AKZO-topman Tiede Herrema.

Sportwethouder Gerrie Elfrink prees de Arnhemse schaakclubs met de actieve houden. “ASV en De Toren behoren tot de vitale verenigingen. Schaken is een denksport die mensen geestelijk actief houdt. En wat ik nog veel belangrijker vind: het is echt een sociale sport die mensen bij elkaar brengt. Het sociale contact is minstens zo belangrijk als de sportieve prestaties op het schaakbord”. En de populaire wethouder voegde daar nog aan toe, dat hij dat ongetwijfeld zo ook zou ervaren, wetende dat een nederlaag wachtte.

Bij de simultaan bleek weer eens dat Hans Böhm een echte professional is. Als een ambassadeur voor de sport gaf hij alle spelers de gelegenheid een leuke partij te spelen en onderwijl gaf hij nog eens wat uitleg. Als eerste sneuvelde Tiede Herrema. Na lange rokade kwam zijn koning in de verdrukking. Dwars door het centrum vond Hans Böhm een mataanval. De bijna 90-jarige Herrema genoot van het schaken tegen Böhm en maalde niet om de nederlaag. Zijn plaats werd ingenomen door Wethouder van Financiën Martijn Leisink. De vader van twee jeugdspelers van De Toren speelde een prima partij en pas in het eindspel kwam Leisink in de problemen. Toen had Gerrie Elfrink al lang verloren. De ‘Wethouder van Schaken’, zoals hij zichzelf in zijn openingswoord noemde, zag Hans Böhm met de dame binnendringen en mat volgde na een uurtje spelen. Ook Martijn Leisink moest na een dik uur buigen. Böhm benutte zijn pionnenmeerderheid op de damevleugel en drukte door. Na acht zeges ging de schaakmeester van het Spakenburgse En Passant voor het eerst in de fout. Rik Roelofs kreeg een stuk cadeau en won. Na weer een aantal zeges gebeurde hetzelfde op het bord van Eric Roelofs, de vader van Rik. Tegen vijven kwam met een arbitrage van de laatste zes partijen een eind aan deze geslaagde middag. Böhm gunde bij die arbitrage remises aan Marcella Günther, Ruud Wille en strijder Jan Vermeer. Laatstgenoemde slaagde erin de hele simultaan achter het bord te zitten en dat is al een prestatie op zich.

Hans Böhm beleefde zelf zeker zoveel plezier aan de schaakhappening als zijn tegenstanders. Na afloop blikte hij nog lang terug op alle partijen van die middag, maar ook de verhalen uit de oude doos passeerden de revue. Het tekent de professional Hans Böhm. Hij maakt nog echt werk van schaakpromotie.

Geen opmerkingen: