zaterdag 31 mei 2014

BSV Bennekom en PSV/DoDo naar finale

Even voor tienen is in het grand café van het Color Business Center Arnhem Lorentz geloot voor de halve finales van de strijd om de OSBO-cup. Bekerhouder en OSBO-kampioen BSV Bennekom lootte De Toren 3 als tegenstander. Gastheer ASV 4 haalde PSV/Dodo uit de koker. Na het uitwisselen van de opstellingen werd geloot voor de kleur en toen ontbrandde de strijd.

BSV Bennekom - De Toren 3 3-1
1. (z) Hotze Hofstra  (2177) - Rik Roelofs (2041) 1-0
2. Ed de Beule (2013) - Ronald Engelen (1848) 1-0
3. Benno van der Veen (2000) - Raimond Vastenhout (1737) 1-0
4. Martin Markering (1930) - Ben McNab (1764) 0-1

BSV Bennekom lijkt het duel snel te willen beslissen. Al vroeg in de partij kreeg Hotze Hofstra via een afwikkeling de open lijnen in handen. Daar kwam een door het loperpaar ondersteunde aanval uit, waar Rik Roelofs geen antwoord op had. Materiaalverlies besliste het duel in Bennekoms voordeel. Ook Ed de Beule had al snel voordeel. Een sterk loperpaar nam de slecht verdedigde koningsstelling onder vuur en dat leverde twee pionnen op. Na stukkenruil staakte Ron Engelen aan het begin van een kansloos eindspel de strijd. De finaleplaats lijkt BSV Bennekom zo niet meer te kunnen ontgaan. In het strategische duel tussen Martin Markering en Ben McNab heeft de Bennekommer veel tijd nodig om de goede zetten te vinden. In opperste tijdnood gaat het dan mis, waardoor er weer hoop komt in de Arnhemse harten. Benno van der Veen blijkt echter de goede man om onder spanning de droom om de dubbel te winnen levend te houden. In een hectische tijdnoodfase moet Raimond Vastenhout met koning en drie pionnen tegen koning en dame buigen.

ASV 4 - PSV/Dodo 1-3
1. (z) Gonzalo Tangarife (2023)  - Kevin van Brummelen (1973) 1-0
2. Gerben Hendriks (1941) - Robin van Ee (1886) 0-1
3. Cees Sep (1889) - Olger van Dijk (1969) 0-1
4. Pieter Verhoef (1883) - Ewoud 't Jong (2113) 0-1

ASV 4 kende een moeizame start van het duel met PSV/Dodo. Zo raakte Pieter Verhoef al vroeg in de partij een stuk kwijt en ook Gonzalo Tangarife kwam slecht uit de opening. De verdedigingskunstenaar van ASV 4 bleef echter overeind. Een gevalletje kortsluiting bij Kevin van Brummelen kostte de Puttenaar een toren en zo ging de winst onverwacht naar de ASV-er. Gerben Hendriks raakte tegen Robin van Ee een kwaliteit kwijt, maar een sterk centrum was een aardige compensatie. Ineens ging echter het licht uit bij de ASV-er. Robin van Ee kwam met de dame binnen en toen was torenverlies onvermijdelijk. Gerben Hendriks miste echter meteen een mat in één. Na de gelijkmaker kwam ASV 4 in de problemen, omdat Ewoud 't Jong na hard werken eindelijk alle dreigingen uit de stelling had. Cees Sep moest daardoor zetherhaling uit de weg gaan en dat deed de ASV-er zo ongelukkig dat Olger van Dijk pardoes een dame cadeau kreeg. Niet veel later ging ook Pieter Verhoef onderuit. PSV/Dodo kwalificeert zich zo als eerste voor de finale.

Geen opmerkingen: