zondag 25 juni 2017

Wageningen oppermachtig in 14e massakamp

Afgelopen zaterdag was de Wageningse Vredehorst weer gevuld met 76 schakers. Het bewijs dat de massakamp ASV-Wageningen op de schaakkalender thuishoort. Het mooie van deze vriendschappelijke wedstrijd is, dat er in de partijen vaak veel meer durf is, dan in gewone competitiewedstrijden. Deze middag was daarop geen uitzondering en zo waren er weer enkele heerlijke staaltjes koffiehuisschaak te zien. Onderstaand een weergave van deze schaakmiddag gebaseerd op flarden van partijen. Ongetwijfeld zal het dus hier en daar niet de volledige waarheid van de partij zijn.

Het duel begon nog vredelievend met een remise tussen Zekria Amani en Joost Hooghiemstra. Na wat stukkenruil eindigde de partij in een eindspel met de zware stukken en ieder zes pionnen. Een goed moment om de handen te schudden. Kort hierna blunderde Erik Wille. Met een loperpaar als compensatie voor een zwakke pionnenstructuur gaf de ASV-er aan Robin van Leerdam de kans op een schaakje op de onderste rij en dat kostte de dame. Ook Ko Kooman ging ten onder. In een moeilijk gevecht met Anja Janssen gaf Ko materiaal weg. Wageningen denderde door. Jan Vermeer kreeg een machtige koningsaanval van Harry Verhoef voorgeschoteld. Lang bleef Jan overeind, maar juist toen hij zich wat aan de druk leek te ontworstelen, sloeg de Wageningenspeler toe. Wouter van Rijn moest vervolgens buigen voor Hotze Hofstra. Een lange afwikkeling pakte in het nadeel van Wouter uit en met een kwaliteit minder was het eindspel kansloos. Bij een tussenstand van 4,5-0,5 werd het tijd voor een Arnhemse opleving. Horst Eder had al prettig spel toen zijn tegenstander Gerrit Walstra de noodzaak van een Arnhems punt inzag. Hij gaf pardoes een stuk weg en gaf meteen op. Freek Hooning was na een moeilijke partij in een dubbeltoreneindspel met een pion minder terechtgekomen. Freek bespaarde zich tegen Tjerk Sminia vervolgens een lange lijdensweg en gaf vroeg op. Hierna deed Peter van Deursen iets terug voor ASV. Lang stond de voormalig penningmeester van ASV onder druk, maar kennelijk wilde Jan de Bont te snel of teveel, want hij liet een paard insluiten en kwam er toen niet meer aan te pas. Knap was hierna de zege van Ruud Verhoef op de teamleider van Wageningen 1, Bert Torn. Ruud zocht van meet af aan de aanval en gebrek aan concentratie bij Bert zorgde niet voor de goede verdedigende zetten. Ruud maakte het via de h-lijn mooi af. Nico Schoenmakers was tegen John Stigter niet goed uit de opening gekomen. De Wageninger kon makkelijk spelen en won gaandeweg de partij twee pionnen. In het eindspel werd het pleit beslecht. Hub Kusters kwam op de damevleugel behoorlijk onder druk te staan. Hein Stallinga wist mede door het goede verdedigende werk van Hub niet door te drukken. Een puntendeling, die ook voor Wilfred Jansz mocht worden bijgeschreven. De debutant in de ASV-kleuren had steeds een iets prettigere stelling dan Marcel Hahné. Er kwam zelfs een listig matnet in de stelling, maar helaas kreeg Wilfred de kans niet om dat te sluiten.

In elke wedstrijd worden er wel wat punten gemorst. Deze keer wat meer door ASV dan door Wageningen. Een meevaller was het punt van Kees van Keulen. De ASV-er kwam tegen Henk Bakker in grote problemen. Er dreigde een flinke mataanval, maar ergens greep Henk Bakker mis. Kees van Keulen profiteerde via kwaliteitswinst en won vervolgens simpel. Theo Koeweiden had zijn dag niet. Tegenstander Gerbert Kets kon naar hartenlust combineren. Terwijl Theo in grote tijdnood kwam, leek hij de aanvallen te gaan overleven. Het vergde echter allemaal teveel tijd om de goede zetten te spelen. Tijdsoverschrijding bezegelde zijn lot. Gastspeler Huub Blom verzorgde met Marco Otte doldwaas vermaak op het schaakbord. Eerst offerde Huub Blom een stuk voor drie pionnen. Via toren en drie pionnen voor een dame werd het twee torens en drie pionnen voor de dame. Een van de torens van Huub kwam echter niet in het spel. Marco Otte profiteerde vervolgens van de zwakke koningspositie van de "ASV-er" in het midden van het bord. Wisse Witmans wordt steeds sterker. Met een externe score van 10 uit 12 in ASV 3 t/m 7 volgde ook in de massakamp een sterke overwinning. De altijd sterk verdedigende Cees van de Waerdt kon zich deze keer niet wapenen tegen het handige stukkenspel van Wisse Witmans. Door deze winst was de tussenstand 9,5-6,5. En hoewel Wageningen op winst in deze massakamp afstevende leek het op dit moment in de wedstrijd mogelijk om met een dragelijke score Wageningen te verlaten.

Pieter Verhoef kwam aan bord 2 tegen Jermo Kooijmans niet in de problemen. De stelling was gelijk en dat bleef zo tot in het eindspel. Remise. Ruud Wille en Thomas Slijper deden er ook alles aan om het publiek te vermaken. Een koningsaanval voor Ruud en een vrijpion en goed stukkenspel voor Thomas maakte het lang onduidelijk hoe dit duel zou aflopen. Uiteindelijk eindigde een torenoffer van de ASV-er in eeuwig schaak. Toen kwam het moment dat Wageningen in een kwartiertje naar 16-9 wegliep. Peter Boel koos de aanval tegen Erwin Oorebeek, maar miste in die aanvalspoging node zijn witte loper. Ondanks het imponerende offensief kon Erwin Oorebeek over de witte velden steeds eenvoudig een verdediging vinden. Vervolgens sloeg de Wageninger in het centrum toe. Met een kwaliteit meer ging de winst naar Oorebeek. Zuur was de nederlaag van Koen Maassen van den Brink, die met een fraaie aanval David van Eekhout volledig wegspeelde. In een eindspel van dame en vier pionnen tegen dame en één pion vergat Koen een moment de tijd. Tijdoverschrijding zorgde voor een volkomen onterechte nul. Hendrik van Buren won vervolgens wel. Na pionwinst was het hard werken om dat voordeel te verzilveren. In het verre eindspel dwong onze oud-voorzitter Marius Bolck echter op de knieën. Het volgende punt had kunnen komen van Frans Veerman. Na lang moeilijk gestaan te hebben, wist Frans door nauwkeurig te verdedigen Leen Vegter uit te lokken om teveel te wagen. Frans Veerman profiteerde, maar in totaal gewonnen stelling tastte de ASV-er nog mis. Zonde na deze goed gespeelde partij. Tom Bus vocht een stevig robbertje uit met Yochanan Afek. De kopman van ASV in deze massakamp leek met een vrije b-pion kansen te krijgen, maar een aanval van Yochanan Afek kwam snel en doeltreffend. Siert Huizinga vocht een verbeten duel uit met Joren Mulder. Aanvankelijk leek de Wageninger beter in het spel te komen, maar geroutineerd neutraliseerde Siert Huizinga het spel van Joren Mulder. In de eindfase had onze routinier een kwaliteit meer, maar daarvoor had Joren voldoende compensatie, zodat tot een puntendeling besloten werd. Edwin Peters kwam met ruimtevoordeel uit de opening. Toen de stelling echter open kwam, kantelde de partij en sloeg Arnoud van Ginkel sterk toe. Ineens keek ASV tegen een achterstand van 7 punten aan, terwijl op dat moment drie verschil het krachtsverschil beter weer zou geven. Maar ja, achter het bord moet het gebeuren. Ook in de laatste vijf partijen bleek Wageningen nauwkeuriger.

Herman de Munnik had het Rijk Timmer lang lastig gemaakt met een vrijpion in het centrum. Toen deze verloren ging, wist Herman met een pion minder een nieuwe vrijpion te creëren en toen tastte de Wageninger mis. De pion kwam terug en Herman de Munnik kreeg zelfs een toreneindspel met een pluspion. Helaas ging onder druk van de tijd daarin weer iets mis, zodat het toch nog remise werd. Op zich een goede afspiegeling van de partij. Fred Reulink was na een goede partij in een moeilijk eindspel terechtgekomen tegen Jeroen Franssen. Een vrijpion met een sterke loper leek nog de truc te doen, maar Jeroen Franssen vond steeds de goede zetten en zo verloor Fred Reulink uiteindelijk. Jacques Boonstra was in een aanvalspartij steeds op winstkoers tegen Bartel Dodeman. De Wageninger kon lang alle gevaren bezweren, maar uiteindelijk drukte Jacques Boonstra door. Xadya van Bruxvoort speelde een rustige opening en zette haar tegenstander aan het denken. De stukken van Xadya kwam makkelijker in het spel en uiteindelijk moest opponent Richard Christians een dubbeltoreneindspel met een pion minder verdedigen. En dat deed hij precies goed genoeg voor een puntendeling. Het slotakkoord kwam van Clemens de Vos die in een prachtig gevecht Bart de Kort op de knieën dwong. In tijdnood wist Bart de Kort in een remise-eindspel niet de goede zetten te vinden.

Zo ging ASV met 19-11 onderuit. Een nederlaag die bijna volledig tot stand kwam aan de eerste 8 borden (7,5-0,5 voor Wageningen). Afgezien van het feit dat ASV ook aan die borden wat kansen liet liggen, was Wageningen juist aan de top ook veel sterker opgekomen, dus heel vreemd was die overmacht daar niet. Belangrijker dan de uitslag was de weer uitstekende sfeer waarin een zaal vol schakers plezier beleefden aan hun hobby. Gewoon schaken, omdat schaken zo leuk is!

In 2018 is alweer het derde lustrum van de massakamp. Een goed moment voor ASV om de tussenstand (6,5-7,5) in de massakamp weer gelijk te trekken.

Bij de jeugd won Wageningen in allerlei spelvormen met 28-21 van ASV. Daardoor verkleinde Wageningen de achterstand in de massakamp tot 8-6. 

Wageningen – ASV 19-11
1. Yochanan Afek (2290) - Tom Bus (2195) 1-0
2. Jermo Kooijmans (2265) - Pieter Verhoef (2182) ½-½
3. Hotze Hofstra (2219) - Wouter van Rijn (2156) 1-0
4. Erwin Oorebeek (2195) - Peter Boel (2111) 1-0
5. Jeroen Franssen (2162) - Fred Reulink (2050) 1-0
6. Davind van Eekhout (2159) - Koen Maassen van den Brink (2015) 1-0
7. Clemens de Vos (2049) - Bart de Kort (1902) 1-0
8. Tjerk Sminia (2011) - Freek Hooning (1874) 1-0
9. Bert Torn (2110) - Ruud Verhoef (1821) 0-1
10. Robin van Leerdam (1957) - Erik Wille (1855) 1-0
11. Thomas Slijper (1921) - Ruud Wille (1818) ½-½
12. Cees van de Waerdt (1886) - Wisse Witmans (1611) 0-1
13. Bartel Dodeman (1846) - Jacques Boonstra (1793) 0-1
14. John stigter (1846) - Nico Schoenmakers (1753) 1-0
15. Richard Christians (1829) - Xadya van Bruxvoort (1578) ½-½
16. Marco Otte (1818) - Huub Blom (1725) 1-0
17. Joren Mulder (1781) - Siert Huizinga (1723) ½-½
18. Arnoud van Ginkel (1780) - Edwin Peters (1718) 1-0
19. Marcel Hahné (1747) - Wilfred Jansz (1700*) ½-½
20. Harry Verhoef (1738) - Jan Vermeer (1686) 1-0
21. Joost Hooghiemstra (1652) - Zekria Amani (1621) ½-½
22. Hein Stallinga (1639) - Hub Kusters (1614) ½-½
23. Gerrit Walstra (1602) - Horst Eder (1575) 0-1
24. Gerbert Kets (1519) - Theo Koeweiden (1540) 1-0
25. Marius Bolck (1502) - Hendrik van Buren (1497) 0-1
26. Leen Vegter (1497) - Frans Veerman (1475) 1-0
27. Rijk Timmer (1448) - Herman de Munnik (1468) ½-½
28. Henk Bakker (1351) - Kees van Keulen (1390) 0-1
29. Anja Janssen (1300) - Ko Kooman (1384) 1-0
30. Jan de Bont (1316) - Peter van Deursen (1244) 0-1


Wageningen - ASV-jeugd 28-21

Geen opmerkingen: