zaterdag 23 juni 2012

ASV heeft de langste adem tegen Wageningen

Op een zonnige zaterdag in juni ging de 9e editie van de massakamp tussen ASV en Wageningen van start. De massakamp tussen de bevriende clubs onstond in 2004 toen ASV afscheid moest nemen van het toenmalige clubgebouw De Opbouw. Het werd gelukkig geen éénmalige happening, maar een terugkerend schaakfeest. Voor de wedstrijd kreeg Wageningenvoorziter Albert van der Harst de lachers op zijn hand door ASV-voorzitter en fervent Vitesse-aanhanger Erik Wille naast een fles wijn de voetbalsokken van Joop Gieltjes, de vroegere linksbuiten van FC Wageningen, te overhandigen. Nu had ASV veel Vitessesupporters opgesteld in deze massakamp, dus iedereen aan Arnhemse kant stond meteen op scherp.


De eerste schermutselingen aan het bord van Frans Veerman (l) en Leen Vegter. 3½ uur later zou Frans Veerman de grote held van ASV zijn.

Terwijl de senioren in alle rust hun openingen opzetten, gaat de jeugd in hoog tempo van start. Bij de jonge jeugd zijn de eerste vier uitslagen inmiddels een feit. ASV-Wageningen 2-4, 3½-2½, 4-2 en 2-4. Bij de AB-jeugd werd gestart met een 2-2 gelijkspel, waarna de 2e wedstrijd in een 3-1 zege voor ASV eindigde. De ASV-jeugd is dus net iets beter van start gegaan.

Na een dik uur kwam ook de seniorenwedstrijd op gang. Albert van der Harst toonde zich in zijn eerste massakamp als voorzitter van Wageningen meteen een groot leider. Al na anderhalf uur dwong Albert van der Harst de ASV-er Robert Naasz op de knieën. Kwaliteitswinst was voldoende voor het eerste punt van de middag. Hierna volgde een degelijke puntendeling tussen Henk Kuiphof en Jaap Melgers. Daarna tekende zich een scenario af zoals dat zo vaak ging bij massakampen. Wageningen liep verder uit. Gerrit Walstra kreeg materiaal voordeel tegen Hendrik van Buren. Even leek de ASV-er nog kansen te krijgen met toren, paard en vrijpion tegen dame, maar toen de vrijpion gestuit werd, was het pleit beslecht. Binnen de twee uur spelen is het dus al ½-2½. Gemiddeld heeft ASV echter een kleine 30 ELO-punten meer achter het bord zitten. Het zal toch niet zo zijn dat ELO ook in deze wedstrijd niets zegt over de afloop?


Intussen heeft Barth Plomp verwoede pogingen gedaan om een pluspion in het Koningsgambiet vast te houden tegen Karel Scholten. Dat lukte echter niet, waarna veel stukken geruild werden. De handen werden daarna snel geschud. Weer een remise erbij. Dan wordt het onrustig in de zaal. Dirk Hoogland had tegen Hotze Hofstra twee pionnen buitgemaakt, maar Hotze Hofstra bleef op zoek naar trucs. En die kwam ook, maar er zat een gat in. Dirk Hoogland kreeg pardoes een stuk cadeau en pakte de eerste Arnhemse winst. De vreugde was echter van korte duur, want na nog een remise kwam er weer een Wageningse voltreffer. Richard van der Wel en Bert Torn deelden na wat verwikkelingen het punt. Aan het topbord herstelde Sander van Eijk het verschil van twee punten. De IM van Wageningen voerde de druk op de stelling van Wouter van Rijn flink op. Er drong een toren binnen in de Arnhemse vesting en die werd vervolgens eenvoudig geslecht. Na het topbord volgde bord 25. Peter van Deursen koos de aanval tegen Marc Bruggeman. En toen er ongelijke lopers op het bord kwamen, leek de ASV-er ook kansen te krijgen. Juist op tijd wist Marc Bruggeman echter alle kritieke velden te dekken. Daardoor werd het een puntendeling en kwam de stand op 3-5.


Bij de jonge jeugd zijn weer drie ronden gespeeld. ASV won met 4-2 en ging met een speler extra twee keer onderuit: 2-5 en 2½-4½. De AB-jeugd van ASV won de derde ronde. Wageningen trok met 1½-2½ aan het kortste eind.


Met de jonge jeugd als voorbeeld trok Wageningen bij de senioren weer een tussensprint. Eerst was er een tegenvaller voor ASV. Ko Kooman verzuimde zijn gewonnen stelling in winst om te zetten, nadat hij een paard weggaf tegen Henk Bakker.  De koningsaanval stokte hierdoor. Wat restte was eindspel met voor beiden een vrijpion. Na dameruil was dat precies remise. Jan Vermeer kreeg van Frits Gieltjes een koningsaanval voorgeschoteld. Lang verdedigde Jan Vermeer zich heldhaftig, maar uiteindelijk moest de ASV-er de dame inleveren voor toren en stuk. Frits Gieltjes joeg vervolgens de Arnhemse monarch het bord over en bracht de score zo op 3½-6½. Ook bij Remco de Leeuw ging het mis. Erwin Oorebeek voerde de druk in het centrum flink op en uiteindelijk ging de Wageninger als een mes door de boter. ASV zette echter de achtervolging op een veelbelovende manier in. Sjoerd van Roosmalen offerde een kwaliteit voor aanval op de koning van Cees van de Waerdt. Na nog eens een stukoffer en een torenoffer ging de Wageninger mat. De mooiste partij van de dag. Dat kan halverwege de wedstrijd al wel gezegd worden. Wageningen maakte er deze massakamp een gewoonte van meteen terug te slaan als ASV een partij wint. Het lijkt erop dat de hoogtestage op de Wageningse Berg zijn vruchten afwerpt. Rob van Belle werd vanuit de opening al onder druk gezet door Harrie van Lotringen. Even leek Rob van Belle aan de druk te ontkomen, maar dat kostte uiteindelijk een pion. Bij een afwikkeling naar het eindspel gingen er nog twee pionnen af, waarna het eindspel geen zin meer had. ASV had ditmaal echter meteen het antwoord klaar. Marco Braam vocht met opponent Marcel Hahné een tactisch gevecht uit. Typisch zo'n partij waar iemand een keer een stuk laat instaan. Dat gebeurde niet. Marco Braam won een pion en winst was een kwestie van tijd. Het gebrek aan bedenktijd brak Marcel Hahné tenslotte op. En weer sloeg Wageningen meteen terug. Het is om droevig van te worden. Lang ging het duel tussen Jonathan van der Krogt en Rijk TImmer gelijk op. In een eindspel met de zware stukken er nog op kreeg Rijk Timmer de overhand. Na pionwinst van de Wageninger stortte de stelling van Jonathan van der Krogt in. Direct daarna won Koen van Keulen bij zijn debuut in de massakamp. Alle lichte stukken werden al snel geruild en toen kwam tegenstander Wouter Bus, ook al een debutant, in de verdrukking. De koningsaanval kon nog worden gestuit, maar Koen van Keulen hield de verste vrijpion over. Promotie tot dame en direct daarna mat bracht de winst.


De harten van de ASV-ers gaan sneller kloppen. Voor het eerst op deze middag wordt een tweede partij op rij gewonnen en er lijkt nog veel meer moois te ontstaan. Rob Huberts koos vanuit de opening in alle rust de aanval. Richard Christians kon niet verhinderen dat de h-lijn open ging. Met zwaar geschut kwam Rob Huberts binnen. Een torenoffer zorgde voor een leuk slot. ASV is niet meer te houden, zo schijnt het. Martijn Boele won al vroeg in de partij een pion tegen Robin van Leerdam. Die voorsprong bleef in tact. In het eindspel haalde de ASV-er het punt op. Dat deed ook Siert Huizinga. Maurice van Eijk schotelde hem al vroeg een stukoffer voor. Er volgde een enorm gevecht tegen het Wageningse pionnencentrum. Langzaam maar zeker wist Siert Huizinga daar de kracht uit te halen. Uiteindelijk won de routinier alle pionnen terug en besliste de extra loper. Ook Gerben Hendriks won. Vanuit de opening pakte de ASV-er het initiatief tegen Marco Otte. Om onder de druk uit te komen, moest Marco Otte zijn dame geven voor toren en paard. Gerben Hendriks kreeg vervolgens twee vrijpionnen die beslisten. Wageningen moest in deze fase flink incasseren. Peter Boel won in een rustig duel een pion tegen Jef Verwoert. De Wageninger kwam bovendien in flinke tijdnood, wat Harrie van Lotringen de opmerking ontlokte "hebben de Wageningers hier minder tijd gehad?" Peter Boel eiste in tijdnood het punt voor zich op. Ruud Wille moest hard werken tegen John Stigter. De ASV-er raakte zelfs twee pionnen achter. Toen er wat trucs in de stelling kwamen, won Ruud Wille die twee pionnen echter weer terug, waarna beide spelers zich tevreden stelden met een half punt. Hierna volgde weer een zege van ASV. Frans Veerman was vanuit de opening actiever dan zijn tegenstander. Leen Vegter drong de ASV-er later weer terug. In de tijdnoodfase won Frans Veerman met een paardvork een stuk (13-10). Daarmee was Frans Veerman de matchwinnaar voor ASV, want met nog twee partijen te gaan was de winst binnen voor ASV. Maar klaar was ASV nog niet. Daan Holtackers won in het middenspel een pion tegen Martin Markering. Het bleef lang spannend met een grote remisemarge door de ongelijke lopers. Met nauwkeurig spel vond Daan Holtackers toch de winstweg. Het slotakord was voor Horst Eder. In een razendspannende tijdnoodfase tegen Steef Bijlmakers werd het remise. ASV wint met 14½-10½ en daarmee is de stand na negen confrontaties 4½-4½. ASV is weer terug in de race.

Terwijl de senioren klaar waren, was de jeugdwedstrijd nog in volle gang. De AB-jeugd had de laatste ronde met 3-1 gewonnen, waarna met zijn allen het zogenaamde carrouselschaak begin. Wageningen won dat duel met 5-6. Dat leverde een gelijke stand op van 35½-35½. Dus werd besloten een barrage aan tien borden te spelen. ASV beschikte ook bij de jeugd over de langste adem. De barrage werd met 7½-2½ gewonnen.

Volgend jaar weer in Wageningen, want opnieuw werd vanmiddag bewezen dat dit een geweldig evenement is. Schaken zoals schaken bedoeld is!

Geen opmerkingen: