vrijdag 12 april 2013

Slotronde 4e klasse F

Het is half acht geweest. ASV-voorzitter Erik Wille heeft de spelers van de zes teams na een kort openingspraatje van hem en competitieleider Huub Blom aan het werk gezet. Helaas maar zes teams, omdat het een poule van zeven betreft. De Toren 9 heeft een vrije ronde. Wel een prachtig programma met kampioen SMB 5 tegen nummer 2 Wageningen 7. Het laatstgenoemde team verdedigt de tweede plaats, die mogelijk ook recht geeft op promotie. ASV 11j en UVS 6 zijn de concurrenten. ASV 11j speelt tegen Mook 2 en UVS 6 tegen Tornado 2.

 
 
SMB 5 - Wageningen 7 3½-2½
1. Lucas de Jong - Marius Bolck 0-1
2. Dorus Peelen - Wouter Bus 0-1
3. Paul van Deemen - Jos Fischer ½-½
4. Evert Niessen - Henk Bakker 1-0
5. Henk Brouwer - Marc Bruggeman 1-0
6. Matthijs Vernooij - Joao Gouveia 1-0
 
 
Mook 2 - ASV 11j  3½-2½
1. Hein van der Linden - Alain van der Velden 0-1
2. Ton Biemans - Jean Lewin 1-0
3. Nico Molle - Bryan Hieltjes ½-½
4. Wim Hopman - Em Reijmer 1-0
5. Jan Ermers - Floris van Capelleveen 0-1
6. Cees van Straaten - Teun Gal 1-0
 
 
UVS 6 - Tornado 2 2-4
1. Harry Huisman - Geert van Tongeren 0-1
2. Tobi van Scheijndel - Tycho van Zuylen ½-½
3. Jaap Stork - Jurjo Hagen ½-½
4. Rob Lubbers - Hermie Wolvers 0-1
5. Arjan Schoonen - Pieter van Dijk 0-1
6. Robert Kerkhoven - Anton van Kouwen 1-0
 
 
Mook 2 - ASV 11j
De jongelingen van ASV  kennen een ongelukkige start. Em Reijmer vergist zich al snel in de opening. Het kost haar de dame en zo kijkt ASV 11 al snel tegen een achterstand aan. Even later gaat het ook bij Jean Lewin mis. Ton Biemans opende de aanval en die was snel niet meer te stoppen. Er wacht een zware taak voor de andere vier spelers in de strijd om de tweede plaats. Bryan Hieltjes vecht met Nico Molle een spannende strijd uit. Na twee uur lang gaten zoeken in de vijandelijke defensie tekenen beide kamphanen de vrede. Kort daarna gaat het mis bij Teun Gal. Cees van Straten is met zijn stukken veel actiever in het eindspel en al snel gaat het mis bij Teun. Alain van der Velden toont zich een ware kopman. Tegen de sterke Hein van der Linden verdedigt de jonge ASV-er zich nauwkeurig. Nadat Alain eerst een mat met een torenoffer mist, vindt hij een tweede matweg. Keurige zege en zijn zesde van dit seizoen. Floris van Capelleveen beperkt de nederlaag. In een partij met wisselende kansen maakt Jan Ermers de laatste fout. Het pionneneindspel brengt de winst.
 
SMB 5 - Wageningen 7
De wedstrijd begon wat onrustig voor SMB 5. Kopman en teamleider Lucas de Jong was zijn bord vergeten en moest dus terug naar Nijmegen. Met sportieve medewerking van Wageningen 7 startte die partij later, want iedereen was toch gekomen om te schaken. Matthijs Vernooij hielp SMB 5 na torenwinst aan een voorsprong. De 2-0 kwam van Evert Niessen. Na pionwinst werd het voordeel langzaam maar zeker groter. Uiteindelijk kon Henk Bakker zich niet meer redden. Ook bij Marc Bruggeman gaat het mis. Henk Brouwer is veel handiger met zijn stukken. Waar goede zetten ontbreken, komen de slechte dan vanzelf. Marc Bruggeman raakte zo maar zijn dame kwijt. Wouter Bus redt in ieder geval de eer voor Wageningen 7. Na pionwinst bouwt de Wageninger zijn voordeel gestaag uit. Het mooiste duel van de wedstrijd was die tussen Jos Fischer en Paul van Deemen. De Wageninger koos met een stukoffer de aanval en kreeg ook mooie kansen. Wonderwel overleefde de SMB-er en met een stuk tegen twee pionnen leken de kansen bij Paul van Deemen gekomen te zijn. Nu was het de Wageninger die zich keurig verdedigde. Remise! Door de resultaten van ASV 11j en UVS 6 is Wageningen 7 intussen zeker van de tweede plaats. Een plaats die een kans biedt op promotie naar de derde klasse, maar dat is natuurlijk afhankelijk van de eindstanden in de andere poules. In een bloedstollende tijdnoodfase wist Marius Bolck de topscorer van SMB 5 een stuk afhandig te maken.Lucas de Jong vocht nog wel terug, maar na torenruil kon hij de vijandelijke vrijpionnen niet meer stoppen.
 
UVS 6 - Tornado 2
Deze wedstrijd is na een uur spelen nog 0-0 en ook op de borden is er nog weinig aan de hand. Alleen Geert van Tongeren heeft al vroeg het initiatief. Dat levert hem drie pionnen en de winst op. Jurjo Hagen omsingelt zijn tegenstander vanaf het begin. Jaap Stork geeft echter geen krimp en houdt het keurig remise. Rob Lubbers kwam in tijdnood tegen Hermie Wolvers en toen ging er veel mis. Robert Kerkhoven doet vervolgens wat terug namens UVS 6. Na een stukoffer van Anton van Kouwen moet de UVS-er zich verdedigen tegen twee vrijpionnen in het centrum. Een messcherpe koningsaanval is het enige juiste antwoord. Tobi van Scheijndel raakte een pion achter. Tycho van Zuylen hield dat voordeel tot in het dameeindspel. Daarin volgden veel schaakjes en een puntendeling. In de laatste partij van de wedstrijd werd een gelijkopgaande strijd tussen Pieter van Dijk en Arjan Schoonen beslist door een blunder van laatstgenoemde. Pieter van Dijk mocht inslaan en kreeg vervolgens een toren cadeau.
 
Na een gezellige schaakavond gingen de prijzen voor de topscorers van de teams naar Alain van der Velden (ASV 11j) 6-6
Lucas de Jong (SMB 5) 5-6
Marius Bolck (Wageningen 7) 4-5
Geert van Tongeren en Pieter van Dijk (Tornado 2) 4½-6
Wim Hopman (Mook 2) 4-6
Robert Kerkhoven (UVS 2) 3-5
 
Ook waren er nog prijzen van de OSBO voor de snelste zeges op deze avond.


Geen opmerkingen: