vrijdag 17 april 2015

Slotronde 4e klasse C en D; ASV 13 kampioen!

4e klasse C

Eindstand:


Mp Bp
1. ASV 13 9 24½
2. Theothorne 2 9 22½
3. Doetinchem 3 4 16
4. Velp 4 j 2 9

Velp 4j - Theothorne 2 0-6
1. Brent van Dusseldorp - Joop van Delft 0-1
2. Jean Lewin - Dirk Gerbrands 0-1
3. Vadim van Kuijk - Herman Geursen 0-1
4. Floris van Capelleveen - Henk Limbeek 0-1
5. Branko Distelvelt - Piet Loerts 0-1
6. Morris Doorn - Jaap Themmen 0-1
Brent van Dusseldorp (l) - Joop van Delft 

Floris van Capelleveen (l) - Jaap Themmen
Piet Loerts geeft als captain het goede voorbeeld aan zijn team. In gelijke stelling blunderde Branko Distelvelt. Piet Loerts zette het Velpse talent pardoes mat. Voor de Dierense formatie een mooie opsteker, want zoveel mogelijk bordpunten halen is het devies. Bij de start van de slotronde heeft ASV 13 immers 2,5 bordpunt meer in de kampioensrace. Jaap Themmen zag zijn tegenstander wat slordig omspringen met zijn stukken. Met een dame meer was de 2-0 snel daar. Theothorne 2 gaat als een speer. Henk Limbeek zorgde voor de 0-3 tegen Floris van Capelleveen. De jeugd maakte teveel fouten. Jean Lewin ging na een slordigheid langzaam maar zeker onderuit. Theothorne 2 voert de druk op ASV 13 verder op. Herman Geursen koos voor een flinke aanval op de koningsstelling van Vadim van Kuijk. Lang bleef de jeugdige Velpenaar overeind, maar uiteindelijk ging hij toch mat.Joop van Delft maakte er 0-6 van. In het eindspel was het min of meer gelijk, maar de routine gaf de doorslag.


Doetinchem 3 - ASV 13 0,5-5,5
1. Henk Hamer - Kazem Mollahosseini 0-1
2. Marije van der Hoff - Clemens Wijman 0-1
3. Genaro Anpie - Frans Veerman 0-1
4. Piet Heyn Sluijter - André de Groot 0-1
5. David Hollestelle - Nedzat Sulejmani 0-1
6. Jelmer van der Zaag - Jan Diekema 0,5-5,5

Henk Hamer (l) - Kazem Mollahosseini
Piet Hein Sluijter (l) - André de Groot
ASV 13 houdt nauwgelet de verrichtingen van Theothorne 2 in de gaten, maar het spel op het eigen bord is toch het belangrijkste. Ook bij ASV 13 was het de captain die het goede voorbeeld gaf. André de Groot won twee stukken en zorgde voor de 1-0. Aan het topbord werd het een snelschaakduel. Nu is niemand sneller dan Kazem Mollahosseini, maar Henk Hamer kwam in de buurt. De Doetinchemmer verspeelde al snel de kleine kwaliteit. Kazem Mollahosseini was vervolgens heel handig met zijn stukken en na net een uur spelen bracht hij de 0-2 op het scorebord. Clemens Wijman won tegen Marije van der Hoff een kwaliteit. Vervolgens wist de ASV-er met actief spel nog meer materiaal te winnen. De 3-0 is daar en nog slechts één punt is nodig voor het kampioenschap. De spanning is inmiddels te snijden op de resterende drie borden. Komt er een zege? En wordt het dan 4-2? Frans Veerman nam de verantwoordelijkheid als nestor van het team. Na pionwinst was het een helse toer om het voordeel uit te breiden. Frans laveerde echter net zolang tot het paard actief werd en juist een paardvork bracht hem de winst en ASV 13 de titel. Een fantastische prestatie! Nedzat Sulejmani hield de 100% vast. Met wat hulp van zijn tegenstander. In een gelijk eindspel gaf David Hollestelle zomaar zijn toren weg. Jan Diekema nam vervolgens een remiseaanbod aan. Het kampioenschap was immers al binnen, dus er moest gevierd worden.


4e klasse D

Eindstand:
Mp Bp
1. SMB 5 10 22½
2. Dodewaard 8 20½
3. Tornado 3 6 17½
4. UVS 7 6 17
5. ASV 12 5 18½
6. De Toren Arnhem 8 3 14
7. ASV 11 j 3 13

UVS 7 - Dodewaard 3-3
1. Dirk van Nuland - Marinus Bitter 1-0
2. Jos Buijs - Jan Willem Ruitenberg 0-1
3. Guus Leufkens - Wim Janssen van Doorn 0-1
4. Joris Leijten - Arie van Ommeren 1-0
5. Ruth Plaggenborgh - Bart Crum 1-0
6. Robert Kerkhoven - Liane Jansen 0-1
Dirk van Nuland (r)


Arie van Ommeren (l) - Joris Leijten
Arie van Ommeren zorgde voor een valse start voor titelkandidaat Dodewaard. De routinier had een toren en een stuk tegen drie pionnen meer. Door een kortsluiting geeft hij toren en stuk weer weg en in het eindspel pakte Joris Leijten het punt. Wim Janssen van Doorn maakte gelijk. Een vrijpion ondersteunde een lastig paard in de stelling van de UVS-er. Die maakte tenslotte een fout. Dodewaard is echter intussen wat somber over de titelkansen te meer daar concurrent SMB 5 intussen met 0-3 leidt tegen de jeugd van ASV 11. Die zorgen werden nog groter toen Marinus Bitter zich pardoes mat liet zetten. Liane Jansen brengt Dodewaard weer langszij. Nadat ze een stuk achtergestaan heeft, weet Liane Jansen zich terug te vechten in de partij. Ze krijgt er vier pionnen voor en na een blunder van Robert Kerkhoven wint ze nog een toren. Bart Crum zit echter intussen een gewonnen pionneneindspel te verprutsen. In plaats van op promotie te spelen, jaagt hij op extra vrijpionnen. Daardoor is Ruth Plaggenborg sneller en weldra zal zij de 3-2 maken. Met dame tegen twee pionnen brengt de speelster van UVS 7 haar ploeg weer op voorsprong en tevens helpt ze haar stadgenoten van SMB 5 aan de titel. In de slotpartij van de avond weet Jan Willem Ruitenberg de gesloten stelling open te breken. In het toreneindspel zorgt hij voor 3-3. Dodewaard zal nog tot volgende week zaterdag moeten wachten of de tweede plaats voldoende is voor promotie.

ASV 11j - SMB 5 2-4
1. Tom Verberk - Michel Droste 1-0
2. Wisse Witmans - Jan Aalbers 0-1
3. Bryan Hieltjes - Paul van Deemen 1-0
4. Seyma Zararsiz - Isai Zorlu 0-1
5. Teun Gal - Dorus Peelen 0-1
6. Em Reijmer - Dolf Hofs 0-1
Tom Verberk (r)

Seyma Zararsiz (r) - Isai Zoren
De jeugd van ASV 11 begon ongelukkig aan het duel. Seyma Zarasiz zag een mat in één over het hoofd. Haar debuterende tegenstander zag het wel. Em Reijmer speelde tegen Dolf Hofs iets te creatief op winst. Ze offerde de dame voor mat achter de paaltjes, maar helaas was dat geen mat, want er was reeds h5 gespeeld. Teun Gal gaf uitstekend partij. In het pionneneindspel kwam hij echter in zetdwang en Dorus Peelen schoof dat beheerst naar winst. Zo kijken onze talenten tegen een 0-3 achterstand aan. Bryan Hieltjes deed wat terug namens ASV 11j. De jongelingen doen absoluut hun sportieve plicht tegen de kampioenskandidaat. Bryan won een stuk en de tegenstander ruilde daarna veel af. Het eindspel bracht het punt. Tom Verberk bracht de spanning weer terug door een gelijkopgaand duel naar zijn hand te zetten. In het eindspel kwam het punt. Wisse Witmans kreeg daardoor alle druk op zich. Hij stond iets beter en SMB 5 maakte zich grote zorgen. Jan Aalbers werd echter matchwinnaar voor de Nijmegenaren toen Wisse een matje over het hoofd zag. Daarmee mag SMB 5 hoop hebben op de titel daar Dodewaard zich in de problemen heeft gebracht en met 2-1 achter staat. Ruth Plaggenborg van UVS 7 zal een standbeeld krijgen in de speelzaal van SMB. Zij zorgde er vanuit een verloren eindspel voor dat Dodewaard niet meer kan winnen. Zo is SMB 5 toch nog kwampioen.


De Toren 8 - Tornado 3 1-5
1. Daan Lubbers - Thijs Banken 1-0
2. René Reulink - Geert van Tongeren 0-1
3. Jan Schoemaker - Pieter van Dijk 0-1
4. Jacques Derksen - Michiel van Deursen 0-1
5. Gerjan Brands - Hemrie Wolvers 0-1
6. Khaled Saad Mohammed - Rob van der Spek 0-1

Khaled Saad Mohammed (r) - Rob van der Spek
Tornado 3 pakte na twee uur de leiding. Jan Schoemaker maakte in het middenspel een foutje. Pieter van Dijk profiteerde en bereidde zijn voordeel steeds verder uit. Materiaalwinst besliste het duel. Ook bij René Reulink gaat het mis. De Arnhemmer verliest drie pionnen en daar weet de ervaren Geert van Tongeren wel raad mee. Hermie Wolvers won pion na pion en in het eindspel had de Drutenaar er drie meer. Dat bracht de winst. In een waanzinnig tijdnoodduel zorgde Rob van der Spek voor 0-4. Hij was juist sneller met zijn vrijpion en haalde dame. Twee zetten later stond Khaled mat. De Toren 8 heeft het duidelijk moeilijk aan de Noordelijke kant van de Rijn, want ook Jacques Derksen gaat ten onder. Na kwaliteitsverlies houdt Jacques het nog lang vol. Als de stelling open komt, kan Michiel van Deursen echter toeslaan. Daan Lubbers red rond elf uur de eer voor De Toren 8. De kopman stond al lange tijd een kwaliteit voor. Het was echter niet makkelijk om een winstweg te vinden. Die kwam er dus toch.


Geen opmerkingen: