zaterdag 16 mei 2015

OSBO-cup halve finales

Om 10 uur zijn de halve finales van de strijd op de OSBO-cup van start gegaan. Wageningen 3, Doetinchem, Voorst en UVS 2 hebben zich geplaatst voor deze finaledag van de bekerstrijd. Een kwartier voor de start van de halve finales werd er onder leiding van OSBO-cupleider Kees Stap geloot. Die loting leverde de volgende wedstrijden op:

Voorst 1 - Wageningen 3 3-1
1. Sven Pronk (1928) (w) - Cees van de Waerdt (1898) 1-0
2. Michiel Jansen (1898) - Frans van der Wall (2064) 0-1
3. Rudy Bloemhard (1962) - Marco Otte (1867) 1-0
4. Marcel Kraaijkamp (1864) - Richard Christians (1855) 1-0


Op papier zal dit de spannendste halve finale gaan worden. De ELO-verschillen zijn immers maar klein. Na even meer dan 2,5 uur spelen komt Wageningen 3 op voorsprong. Frans van der Wall heeft vanuit de opening het initiatief. De Wageninger bezorgt Michiel Jansen heel wat hoofdbrekens. Uiteindelijk weet Michiel Jansen geen oplossing voor alle problemen te vinden en hij overschrijdt de tijd. Sven Pronk zorgt een uur later voor de gelijkmaker. Cees van de Waerdt kwam flink onder druk. In de tijdnoodfase stortte zijn stelling in. Vervolgens voltrok zich een rampscenario voor Wageningen 3. Richard Christians stond positioneel misschien wel iets beter, al was het in de gesloten stelling niet gemakkelijk om het voordeel uit te bouwen. Geheel onverwacht streek echter Marcel Kraaijkamp het volle punt op, omdat de Wageninger door de tijd ging in de verwachting er nog een half uur bij te krijgen. De druk kwam door dit ongeluk geheel bij Marco Otte te liggen. Die speelde echter een eindspel met een pion minder. Rudy Bloemhard speelde dat overtuigend uit en hielp Voorst naar de OSBO-cupfinale.

Doetinchem 1- UVS 2 0-4
1. Sander van Vucht (1861) (z) - Roy van den Hatert (2076) 0-1
2. Iloy Timmerman (1679) - Dennis Arts (2061) 0-1
3. Roel Evertse (1961) - Lars Kurstjens (2066) 0-1
4. Niels van der Mark (1710) - Ivar Heine (1881) 0-1


Het is duidelijk dat UVS 2 met afstand het sterkste viertal heeft opgesteld van de vier halve finalisten. Doetinchem kan helaas niet in zijn sterkste opstelling aantreden, zodat de kans op een finaleplaats voor de Nijmegenaren wel erg groot lijkt. Of krijgen we een verrassing? Die verrassing is er niet gekomen. Doetinchem weerde zich kranig, maar in het vierde uur gingen kort na elkaar alle partijen verloren. Dennis Arts investeerde in de zijn vrijpion op de damevleugel. Handig spel kostte Iloy Timmerman uiteindelijk materiaal. Aan het topbord werd Sander van Vucht met een stukoffer aangepakt door Roy van de Hatert. De Doetinchemse monarch werd het bord overgejaagd en ging uiteindelijk midden op het bord mat. Het duel tussen Roel Evertse en Lars Kurstjens bracht de Nijmegenaar een positioneel voordeel dat hij in het eindspel handig benutte. Twee vrijpionnen in het centrum beslisten. Niels van der Mark gaf goed partij tegen Ivar Heine. In het eindspel wist Ivar Heine echter twee verbonden vrijpionnen te creƫren. De Doetinchemmer kreeg ook een vrijpion, maar die was te stoppen. UVS 2 gaat zo zonder kleerscheuren door naar de finale en de 'double' is nog steeds mogelijk voor de Nijmeegse ploeg.

Geen opmerkingen: